Sonus-2019

Prijave za SONUS op.5 u tijeku

Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Sonus op.5 održat će se od 23. do 31. ožujka 2019. godine u prostorima Glazbene škole Alberta Štrige Križevci. Discipline zastupljene na ovogodišnjem izdanju natjecanja su klavir, solfeggio, tambure i udaraljke. Prijave za natjecanje traju do 1. ožujka 2019. godine, a sve informacije možete pronaći na sljedećoj poveznici.

Novost Sonus op. 5 natjecanja su novčane nagrade laureatima svake discipline u iznosu od 400,00 €.

Na završnom koncertu Natjecanja koji će se održati u travnju 2019. godine u prostorima Muzičke akademije u Zagrebu posebno primjećeni natjecatelji izvodit će skladbe hrvatskih skladatelja.

Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Sonus manifestacija je koja se održava svake godine sa sudionicima s područja cijele države i regije, te uglednim hrvatskim i, od 2017.godine, stranim glazbenim pedagozima kao članovima Ocjenjivačkoga suda. Suorganizator natjecanja i domaćin petu godinu za redom je Glazbena škola Alberta Štrige Križevci. Mjesto je to na koje se natjecatelji i njihovi mentori rado vraćaju i koje je izvrsna pozornica glazbenih ideja, emocija, glazbene budućnosti i novih ideja. Ovo je natjecanje specifično po tome što svaki natjecatelj osim brojčane dobija i opisnu ocjenu koju organizator šalje nastavniku/mentoru. Opisna je ocjena konkretna pohvala ili primjedba i možda pokoji naputak objektivnog i dobronamjernog slušatelja, a sve u cilju poboljšanja i napredovanja u radu nastavnika/mentora i odgoju mladih glazbenika.

Još jedna specifičnost natjecanje je to što je ono prvo natjecanje u Republici Hrvatskoj koje je u disciplini udaraljke imalo kategorije koje obuhvaćaju osnovnoškolski uzrast. Discipline klavir, solfeggio i udaraljke zastupljene su svake godine dok se ostale instrumentalne discipline izmjenjuju bienalno.

Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Sonus od 2018. godine uvršteno je u program gradskih manifestacija grada Križevaca čime je Grad Križevci postao ponosni pokrovitelj Natjecanja.

Natjecanje mladih glazbenika Sonus op.1, prvo natjecanje, održano je u veljači 2015. godine u disciplinama gitara, klavir, solfeggio i tambure, a 2016. godine na Sonus op.2 natjecanju u disciplinama harmonika, klavir, solfeggio, udaraljke i violina. Natjecanje raste iz godine u godinu tako da Sonus op.3 dobiva prefiks međunarodnog natjecanja, a zastupljene discipline 2017. godine bile su flauta, klavir, solfeggio, tambure i udaraljke. Discipline zastupljene na četvrtom izdanju Natjecanja 2018. godine bile su harmonika, klavir, udaraljke, violina i solfeggio. Sonus op.4 Natjecanje donijelo je i neke novine u kategorijama pa smo tako u instrumentalnim disciplinama dodali još jednu, šestu, kategoriju za natjecatelje od 17 do 25 godina koja, kao i peta kategorija, ima dvije etape.

Vidimo se na Natjecanju!