O tamburi

 

Tambura je hrvatsko tradicijsko, trzalačko žičano glazbalo. Prvi puta se službeno spominje 1551. godine, u dokumentu njemačkog putopisca Nicolasa de Nicolaja, a razvila se iz dugovrate lutnje koja je u jugoistočnu Europu došla zajedno s Turcima. U početku se u našim krajevima svira kao tambura samica, a 1847. Pajo Kolarić osniva tamburaški zbor, potiče gradnju različitih vrsta tambura, kao i stvaranje literature za tamburu. Na taj način započinje njezino kulturno oblikovanje. U glazbenim školama, tambura se kao predmet uvodi 1992., a kao glavni predmet 1997. godine. Što se tiče visokog obrazovanja, sredinom osamdesetih godina uvodi se kao predmet i na Muzičkoj Akademiji na odjelu za glazbenu kulturu. 2016. godine krenuo je modul tambure, a od 2018. godine očekuje se studij tambure u punom obliku i trajanju. Time će se zatvoriti obrazovni krug za svakog budućeg tamburaša.

Tambura se dijeli na nekoliko vrsta: bisernicu, brač, čelo, čelović, bugariju, berde. Svira se kao solistički instrument uz pratnju klavira (bisernica, brač), u manjim sastavima (trio, kvartet, kvintet…) ili u tamburaškom orkestru. Dijelovi tambure su glava, vrat i tijelo na koje se stavljaju čelične žice, a svira se s trzalicom. Na tamburi se sviraju razni stilovi, kao npr. barok, klasika, romantizam, folklor, jazz i dr.

U školskoj godini 2017./18. tamburaški odjel Glazbene škole pohađa 12 učenika u srednjoj školi i 42 u osnovnoj školi. Na odjelu radi 6 nastavnika. Ponosni smo što možemo reći da je srednju školu do sada završio 31 maturant, a velik dio njih upisao je Muzičku akademiju u Zagrebu i Umjetničku akademiju u Osijeku.

Naši učenici aktivno sudjeluju na državnim i međunarodnim natjecanjima gdje postižu sjajne rezultate i redovito osvajaju 1. nagrade, zlatne plakete ili zlatne medalje.

Tamburaški orkestar škole djeluje od 1978. Redoviti je sudionik raznih natjecanja na kojima ostvaruje sjajne rezultate i vlasnik je velikog broja 1. nagrada, zlatnih plaketa, zlatnih medalja i Grand Prixa. Osim što je nastupao u Križevcima, Koprivničko-križevačkoj županiji i u brojnim hrvatskim gradovima, Tamburaški orkestar imao je i brojne nastupe izvan granica Republike Hrvatske. Tako su nastupali u Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Austriji, Sloveniji, Makedoniji, Češkoj, Slovačkoj, Portugalu, SAD-u, Francuskoj, Bosni i Hercegovini.

Nastavnici:

  • Vice Zirdum, pročelnik odjela
  • Gordana Božić
  • Mihael Konfic
  • Nikola Matulin
  • Igor Kudeljnjak, vanjski suradnik

Multimedija